Maja Torp

FOLKETINGSKANDIDAT I NORDJYLLAND

Mette F svækker grønt Aalborg

Artikel bragt i Nordjyske Stiftstidende 30. januar 2019

AMBITIONER: Aalborg Portland - verdens grønneste cementproduktion. Siemens Gamesa - Aalborgs største private arbejdsplads med 1300 medarbejdere. Aalborg Havn - verdens første CO2-frie havn. Aalborg Universitet - i verdenseliten på grønne tekniske uddannelser. Aalborg Kultur- og Kongres Center - byens og Nordjyllands gamle og stadig dynamiske messe- og kulturcenter, der nu er bæredygtighedscertificeret.

Aalborg er i den grad på scenen, når det gælder om at udvikle og investere i den grønne omstilling. I Aalborg har vi med et nært samarbejde med forskerne på AAU og Aalborgs erhvervsliv gjort os til en meget stærk kraft, der bidrager til at gøre verden grønnere.

I Aalborg har vi for længst gjort gamle ”sorte” industrier - som f.eks. Aalborg Portland - til en grøn industri, hvor der konsekvent investeres i grønne teknologier, der mindsker belastningen af miljø og klima.

Derfor rammer det særskilt Aalborg - og vores ambitiøse grønne erhvervsliv - når Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen uden varsel trækker støtten til at Ørsted - det gamle statslige energiselskab, Dong - kan sælge dele af sin virksomhed for at kunne investere et tocifret milliardbeløb i grøn omstilling.

Dermed saboterer Mette Frederiksen jo ikke bare Ørsted, men hele Danmarks grønne førerposition. Hele Danmarks brand som grøn stormagt lider af det. Og internationale investorer taber tilliden til, at de skal bruge tid og penge på at placere sig i grønne investeringer i danske virksomheder.

Jeg ved godt, at Mette F. handler under meget kontante trusler fra Enhedslisten, der har meddelt, at de ikke vil pege på Mette Frederiksen som statsminister, hvis hun ikke stopper den udvikling af Ørsted, som V og S sammen har aftalt.

Men det korte af det lange er jo, at Mette F. med sin sabotage af Ørsted tager et tocifret milliardbeløb fra investeringer i den grønne omstilling.

Det ligner ikke en statsministerkandidat, der på nogen som helst seriøs måde arbejder på, at Danmark kan bevare og udbygge den grønne førerposition, som V- og S-regeringer siden 1970’erne sammen har opbygget.

Det handler jo om, at vi skaber optimale rammevilkår for de danske virksomheder, der forsker, udvikler og investerer i grønne løsninger. Og det er præcis det modsatte, Mette Frederik

sen gør her.

Og særligt for Aalborg, hvor vi over en lang årrække har skabt en stærk grøn klynge af virksomheder, der lever og udvikler sig i tæt symbiose med forskere, kandidater og studerende fra Aalborg Universitet, er Socialdemokratiets ageren et slag i ansigtet.

Det gælder f.eks. Aalborg Portland, der er verdens grønneste cementproduktion. Og som Mette Frederiksen og Helle Thorning-Schmidt ramte utrolig hårdt, da de sidst var ministre og 20-doblede Aalborg Portlands NOx-afgift.

Alt for ofte koster Socialdemokratiet grønne virksomheder i Aalborg dyrt, når de får muligheden. Og det bliver åbenbart ved med Mette Frederiksen ved roret i Socialdemokratiet.

Skal Danmark være en grøn stormagt, sådan som Venstre ønsker det, så skal man tage konkrete initiativer. Konkrete investeringer i grønne investeringer, der gør verden bedre. Og gør vores virksomheder stærkere. Socialdemokratiet og Mette Frederiksen gør præcis det modsatte. Det er synd for virksomhederne, synd for Danmark og synd for Aalborg.